Ojie's Official Blog ojie here :): 1st Class of Cooking & Baking : Part 1

29 September 2012

1st Class of Cooking & Baking : Part 1

Assalamualaikum . 


*ikut gaya Acai Lawak ke Der
Haaaaalooo ?
Hali ini ,
kite berjumpa lagi nye pun adoi Ter Ber .
Di yatas bangunan yang tinggi pun .
Adui . Tingginye . Gayut saya . 
Haha . 
setiap kali aku tengok ulangan Jozan Lawak Ke Der , tak penah bosan oh .
Lawak gile . >_<
Memang aku sentiase ingat la lawak dorang tu . 
Korang tengok tak ?
Memang Jozan pandai buat lawak antarabangsa nih .


Harini aku nak story dgn korang ,
aku dah start masuk kelas masak dan baking taw . 
Tengok tajuk la .
Hehe .
Kemain ade Part 1 & Part 2 ye ?
Kelas aku seminggu 2 kali je .
Hari Isnin - Basic of Baking 
Hari Rabu - Culinary Essentials 
Naseb la 2 kali je . Kalau hari-II , gemuk laa .. 
Tu yang paling aku risau tu . 
So , setiap kali kelas masak , memang la kene lupakan DIET serta merta . 
Jangan harap la nak diet bila tengok makanan yang korang masak tu sedappp .
Ini satu cabaran ni . 
Lagi-II orang macam aku yang nak menghampiri obesiti nih ,
Kena control selera ohh . 
Kalau tak kawal diri , memang mak aku tak kenal aku dah bila balik rumah nanti .
Silap-II mak aku ingat Syanie balik rumah kitorang  :D


1ST CULINARY CLASS
Untuk pertama kalinya aku masuk kelas cooking , 
aku kena masak Western Breakfast Set . 
Atau , Set Sarapan Pagi Barat . 
Lect aku , En.Zain . Sporting je orangnye . 
Best lah . Anggap die macam ayah dah .
Bagi aku , masak breakfast set tak susah pun . Mudah je .
Just banyak guna telur la .
Lagipun orang Barat kan tak makan berat pagi-II .
Dorang lebih tumpukan makanan berat pd waktu lunch dorang . 
1st time pakai baju chef . Ni pagi sebelum ke kelas cooking . 
Abaikan model yang bajet comel ye .
Nilah set sarapan pagi Barat . Ni 1 grup aku yang masak .
Tak sempat lah kalau aku sorang nak masak semua . 
Ada French Toast , Sunny Side Up , Scrambled Egg , Poached Egg , French Omellet , 
Over Easy , Over Medium , Beef Strip , Hashbrown etc .
Yang ni Over Easy dgn sausage , baked bean and hashbrown . 
Nie French Omellet . Yang ni aku yang masak . 
Hidang with beef strip , sausage and grilled tomato .
Sedappp sangat ! 
:'O


Dah Dah . Aku tahu korang tak teruja pun kan tengok gambar tu .
Biase lah budak baru belajar . 
Nantikan 1st Class of Cooking & Baking : Part 2 ye .

Kalau Suka, Like Aje

7 orang doakan saya kurus :D:

Everything's Everythings said...

Wahhh nnti boleh la buat tutorial masakan lepas ni ;D
comel betul rupa set sarapan tu

Nur Shuhada said...

walawehhh...manyak sedap ooo..eh ojie bdk culinary un..wah untung ar dpt mkn sodap2 :D
btw ojie comel pakai bju chef tuh :)

rAIHan said...

best nya masak2..nnt bole ngappp~

azuha halim said...

humph.. meleleh air liur. dapdapdap :P

~AmyLiana86~ said...

wah bestnyer..akak ms kat uitm aritu nk ambik kulinari tp cmne tah ms isi borang tu xterisi..huhu..dpt cos lain..

faridah nazurah said...

tibe2 aku teringat masa aku form 4 form 5.. dlu aku pun amik gak benda ni kat sekolah.. best wooo masak2 ala barat nih

♥ sitifarhana ♥ said...

wahh..bestny dapat pluang blaja2 cmni...nmpk sedapp okeyy..hehe

 
Copyright © . All Right Reserved by MadeByOwn