Ojie's Official Blog ojie here :): May 2012

30 May 2012

WW | LOL !

 



Kalau Suka, Like Aje

WW | Mudahnya Solat !

Assalamualaikum . 




Tunggu ape lagi ? Jom sebarkannya ! :)

Kalau Suka, Like Aje

23 May 2012

3rd Giveaway by Syafiqah Hashim

Assalamualaikum . 
 
tag : 
http://shud91.blogspot.com/
http://semekarartie.blogspot.com/
 http://hayatirosdi.blogspot.com/

due date : 31 MAY 2012

Kalau Suka, Like Aje

WW | Shumelnye Awok Niey :'3

Assalamualaikum . 


Kalau Suka, Like Aje

1st Mini Giveaway by Lieyna Rosli

Assalamualaikum . 
tag : awak , awak , awak , awak juga :)




Due Date : 27 JUN 2012 . 6 PM

Kalau Suka, Like Aje

22 May 2012

Alhamdulillah . Lulus MEdSI :')

Assalamualaikum . 
 
Alhamdulillah.
Lulus sudah ujian MEdSI haritu  .
Semalam , keputusan dah keluar .
Aku pun check lah dgn berdebar nye .
Dan , Alhamdulillah , rezeki aku .
Aku lulus dan dapat temuduga .


Haih . Nak sambung belajar kos pendidikan pun susah betul skrg .
Nak temuduga lah bagai .
Sabtu nie , 26 Mei . Hari temuduga . UiTM Shah Alam .
Takot sangat .
Aku apply TIGA kos pendidikan .
Nahh . Tamak kan ?


Mesti macam-II yg penemuduga tu akan tanya nanti .
Ape-II pun tunggu jelah next entry pasal interview aku macam mana ye .
Success or failed ?
Allah telah merancang semuanya .
Terima Kasih Allah
:')



#Doakan segalanya berjalan lancar . Amin

Kalau Suka, Like Aje

18 May 2012

Random Giveaway by Aira Amir and Miss Chunji

Assalamualaikum . 


tag : awak , awak dan awak . awak jugak :) 

due date : 23 Mei 2012

Kalau Suka, Like Aje

1st Contest By Akma, Wany , Mira

Assalamualaikum .


http://3.bp.blogspot.com/-5QY11NwdkRs/T5gHoouYkMI/AAAAAAAAAPY/w1q0RUUPCB8/s1600/banner+..png
Tag : awak dan awak 
ID FB : Rozy Ojie 
ID FOLLOWER : Roziah Ojijie 

Kalau Suka, Like Aje

17 May 2012

Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim ??

Assalamualaikum . 
 
 
Terkejut bila aku baca tajuk ni . 
Bukan apa , zaman yang serba canggih dan moden ni , semua wanita tak lagi memakai kain batik sebagai alas untuk pengaliran darah haid dorang . 
Semua wanita pakai pad atau tampon untuk menampung darah haid yang keluar kan ?
Termasuk aku gak . 
Senang . Pas basuh , leh terus buang . 
Orang season je guna kain batik . Pas basuh , jemur , pakai balik .
Tapi , kalau pakai pad pulak boleh dapat barah pangkal rahim . 
Serius ke ? 
Mungkin kot . 
 
 
Dulu mase sekolah , kawan aku ade bagitahu , jangan pakai pad yang murah .
Bf die kan keje kat kilang pad , bf die sendiri cakap yang kilang tu buat pad guna habuk kayu ..
Pastu habuk kayu tu tak cuci bersih . Still ade kuman and bakteria melekat kat pad tu . 
Kapas untuk buat pad tu pun kapas yang low quality . 
No wonder lah boleh dapat penyakit . 
Haih . Name je zaman makin canggih dengan pelbagai teknologi .
Tapi aku tengok , dengan adenye segala macam teknologi canggih tu lah ramai manusia mati awal . 
Kan ? Korang perasan tak ? 
 
 
Orang dulu-dulu je nyawe dorang panjang-panjang sampai beratus tahun .
Makanan pun yang segar-segar , 
tangkap sendiri kat laut , sungai . 
Petik-petik je segala macam pucuk yang ade depan rumah .
Zaman kite ni ? KFC lah , McD lah. 
Semua yang segere je . Yang segere tulah banyak bahan pengawetnye . 
Dah tu , lepas makan , nak keluarkan peluh pun malas . 
Macam mane tak dapat penyakit kan ? 


Dah melalut dah cerita aku nie . 
Tapi betul kan ? 
Korang tak rase ke ape yang aku rase sekarang ? 
Hoho . 
Kalau nak tau lebih lanjut , bace lah kat sini ye :
"Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim"

Kalau Suka, Like Aje

AWESOME Give Away by Raqibah Najwa



Assalamualaikum . 


 
  
Nak join klik sini
 Nak yang warna Teal nei . comel sgt :)

Kalau Suka, Like Aje

16 May 2012

1St Giveaway by Kiera Rashid

Assalamualaikum . Nak join ? klik banner aje :) 

 
 
 
Tarikh Tutup : 26 Mei 2012

Kalau Suka, Like Aje

Cerita Menghayat Hati :'( Ibuku Buta Sebelah Mata !


Ibuku buta sebelah mata!
Aku benci ibuku… Dia amat
memalukanku!
Tugas harian dia ialah memasak untuk pelajar dan guru
untuk menyara keluarga kami.

Pada suatu
hari semasa di sekolah rendah, ibuku datang ke sekolah untuk bertanya
khabar.
Aku sungguh malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini
kepadaku?!
Aku tidak pedulikan dia dengan menunjukkan wajah benci
kepadanya dan terus lari.

Keesokan harinya
salah seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!"
Ketika
itu aku hanya ingin membenamkan diriku. Aku juga mahu ibuku hilang dari
hidupku!
Oleh itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau
hanya mahu menjadikan diriku bahan ketawa, alangkah baiknya kalau kau
mati saja?!!!”

Ibuku hanya berdiam diri!!!

Aku tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa
yang telah aku katakan kepadanya kerana aku tengah marah ketika itu..
Aku
langsung tidak peduli akan perasaannya…

Aku
ingin keluar dari rumah itu…
Oleh itu aku belajar bersungguh-sungguh
dan akhirnya dapat melanjutkan pelajaran ke Singapura.
Kemudian aku
berkahwin. Aku membeli rumah sendiri dan mendapat anak. Aku amat gembira
dengan kehidupanku.

Suatu hari ibuku
datang menziarahiku. Sudah lama dia tidak berjumpa denganku dan tidak
pernah berjumpa cucunya!.
Bila dia berdiri di depan pintu rumahku,
anakku mentertawakannya...
Aku menjerit kepadanya, “Sanggup engkau
datang ke sini dan menakutkan anakku!"KELUAR DARI SINI SEKARANG!!!
Dengan
pantas ibuku menjawab “Maaf, Saya tersilap alamat” dan terus
menghilangkan diri.

Satu hari surat jemputan untuk perjumpaan
pelajar-pelajar lama sampai ke rumahku..
Oleh itu aku telah
memberitahu isteriku yang aku akan pergi untuk urusan perniagaan…

Selepas perjumpaan itu, aku telah pergi ke rumah
usang ibuku hanya untuk ingin tahu!!!.
Jiran memberitahuku yang ibuku
telah meninggal…
Aku tidak menitiskansetitik airmata pun!!

Jiran itu telah menyerahkan kepadaku sepucuk surat
yang ibuku ingin aku membacanya…
“Anakku yang dikasihi, Ibu selalu
teringatkan kamu setiap masa…
Ibu minta maaf kerana datang ke
Singapura dan telah menakutkan anakmu.
Ibu gembira kerana kamu akan
datang
ke perjumpaan pelajar-pelajar lama…
Tetapi ibu mungkin
tidak dapat bangun
untuk berjumpa denganmu.
Ibu minta maaf kerana
sentiasa memalukan kamu
semasa kamu sedang membesar.

Kamu
mungkin tidak tahu…. Semasa kamu masih kecil, kamu telah mendapat
kemalangan dan hilang satu mata........
Sebagai ibu, aku tidak
sanggup melihat anaknya membesar dengan satu mata...
Oleh itu… Aku
memberi salah satu mataku kepada kamu…
Aku amat berbangga kerana anak
lelakiku dapat melihat dunia ini dengan mata ibumu ini…

Dengan kasihku kepadamu…
IBUMU…


Sabda Rasullah Shallallahu ‘alaihi wasallam:
Dia memberitahu kamu supaya taat kepada Allah dan RasulNya sentiasa. Selepas itu taatlah kepada ibumu kemudian ibumu kemudian ibumu kemudian ayahmu!
 

Kalau Suka, Like Aje

WW | Janji Allah Itu Pasti

 
 
Assalamualaikum . 
 

Kalau Suka, Like Aje

WW | Matahari Sudah Terbit Dari Barat ! Subhanallah !




Assalamualaikum . 
Subhanallah . Aku terkejut tengok artikel ni .. Terjumpa kat fb td .. 
Aku sharekan artikel ni kat sini sbg peringatan buat aku dan blogger yang lain ..
Hari itu pasti akan tiba ..
Matahari dah terbit dari barat..ini berlaku di planet Mars...dan ia akan berlaku di semua planet dalam sistem suria termasuk bumi. Maka benarlah hadis Nabi Muhammad s.a.w....ia pasti tiba..

Kalau Suka, Like Aje

SELAMAT HARI GURU !

Assalamualaikum kelass . 
*bajet cikgu jap . wee~
Sudah lama aku tak bersiaran kan ? 
Aku hari-hari bukak blog tapi memang malas nak update .
Sebab utamanya : Takde topik yang nak dibualkan . 
Tu yang macam ...... malas tu . Hehe :D

SELAMAT HARI GURU !!

aku ucapkan kepada semua guru-guru yang ada di Malaysia .
Ucapan ni aku tujukan jugak kat cikgu-cikgu yang baru nak jadi cikgu tu atau yang dah nak pencen dah tu ye .. Hoho . 
Aku jugak nak ucapkan HAPPY TEACHER'S DAY kepada semua guru-guru 
  • SK Abdul Samad , Selangor
  • SK Kepong , Terengganu 
  • SK Kuala Perlis , Perlis 
  • SK TTDI Jaya , Selangor 
  • SMK TTDI Jaya , Selangor  
 yang pernah mengajar aku dari darjah 1 sampai tingkatan 6 atas .
TERIMA KASIH CIKGU :')

Jom kita layan video yang membuatkan aku agak tersentuh nei :')


Kalau Suka, Like Aje

14 May 2012

8 May 2012

Exclusive Giveaway By Cik Bunny

Assalamualaikum .
 


 
Setelah dijemput oleh cik Bunny sendiri utk menyertai GA nye , 
aku pun join lah . 
Giveaway ini dianjurkan oleh Inspire Bunny ditaja bersama NMA Shop, Butikpinkku, Bunny Inspired dan Heart Inspiration (boutique)
 

Kalau Suka, Like Aje

3 May 2012

Orange Cupcakes ^^V

Assalamualaikum . :131:
Hai semua . 
Dah lama tak update . 
Teringin nak update tapi rasa malas tiba-tiba melanda . :face36:
macam mana nak buat kan ? 

Entry ni sebenarnya nak ditaip sebelum cuti Hari Buruh lagi . Tapi dah tertunda . 
Tak pelah . 
Harini ku gagahkan juga untuk menaip sepotong sepatah dua .
Huhu .:face4:
 
Hari Ahad tu aku cuit cuti .  Aku pun mengambil kesempatan nak buat cupcakes .
Cupcakes lagi .:132: 
Kali ni aku buat cupcakes perisa OREN .
Kalau dulu aku buat  cupcakes coklat kukus , kali ni aku buat cupcakes orange flavour . 
Yang ni bakar pakai oben oke .
Penat tangan aku mengganyah menyagat kulit buah dada oren tu taw .
Aku campurkan sagatan kulit oren dalam kek aku , barulah rasa original oren . 
Memang sedap . :face18: 
Kalau tak caya , cubelah ! hoho .

Okay . Mari kita lihat hasil kerja aku : 
 


Okey . Yang 20 ketul ni untuk hubby aku , Farhan . 
Aku hantar kat rumah je , semua berebut . 
Family die kan ramai . Tak cukup .:face30: 
So , aku hantar lagi kat rumah die . Semua komen sedapppp ! :face22: 


Kalau Suka, Like Aje

 
Copyright © . All Right Reserved by MadeByOwn