Ojie's Official Blog ojie here :): 1st Class of Cooking & Baking : Part 2

7 October 2012

1st Class of Cooking & Baking : Part 2

Assalamualaikum . 
 
 
1st Class of Cooking & Baking : Part 1
 
 
 Harini  aku nak sambung cerita aku yang tergendala sebelum ni .
Kemain ada part-II bagai . 
Jom terjah bawah . 
 
 
1ST BAKING CLASS
Kalau haritu kelas kulinari kan , kali ni kelas bakeri pulak .
Kelas bakeri aku diadakan setiap hari Isnin . 
Subjek Basic of Baking diajar oleh Prof. Dr. Pn. Shahariah .
Best la lect nie . Suka buat lawak dengan muka selambe macam tak lawak .
Huhu .
Untuk pestime kelas nie ,
aku dah diberi tugasan untuk buat 3 jenis makanan .
Soft Roll 
French Loaf
Doughnut
Dan aku buat Doughnut .
Ijat buat Soft Roll .
Husna buat French Loaf .


Mula-II Pn. Shahariah akan demo dulu cara-II nak buat .
Then kami pula akan buat sendiri .
Jom layan gambar kami . 
Adunan donut yang dah siap diuli . Naik cantik .
 Satu adunan dapat banyak ni je .
 Gebusss macam tuan dia . :P Tapi rupa tak berapa cantik sangat la .
Dah siap goyeng . Heee .
Husna , Afiqah & Ijat dengan French Loaf mereka . 
Dari kiri : Donut dah goyeng , French Loaf dengan Soft Roll yang baru nak bakar .
Siap 3 hidangan lengkap untuk hari pertama :) 
Donaaaatttt ..... setelah di garnish .
Donat lagiiik . Motif letak gambar donat banyak-II ? ==''


Nampak tak betapa aku eksaited ? 
Sebab pestime buat donat sendiri beb .
Huuu ~
Bukan nak kate ape la kan ,
tapi rata-II puji donat akak sedap dik oi .
Hoho .
Sebab uli lama kan .
Lembut sangat .
 Pasni boleh buat sendirik . 
Hee ~


Dah . Akak pun dah penat sangat , tak leh la nk update pepanjang malam ni .
Next time pulok ye . 
Bonnuit blogger ! 
:)

Kalau Suka, Like Aje

3 orang doakan saya kurus :D:

♥ sitifarhana ♥ said...

wow wowwww..sedapnye donut..dah macam big apple pnya la..terbaikk..heee

~AmyLiana86~ said...

bestnyer belajar masak.. =)

Kaio said...

wahh! ada ciri2 jadi chef bakery ternama nanti ni:)

salam kenal, jemput singgah ye.
http://kaio.my

 
Copyright © . All Right Reserved by MadeByOwn