Ojie's Official Blog ojie here :): Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim ??

17 May 2012

Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim ??

Assalamualaikum . 
 
 
Terkejut bila aku baca tajuk ni . 
Bukan apa , zaman yang serba canggih dan moden ni , semua wanita tak lagi memakai kain batik sebagai alas untuk pengaliran darah haid dorang . 
Semua wanita pakai pad atau tampon untuk menampung darah haid yang keluar kan ?
Termasuk aku gak . 
Senang . Pas basuh , leh terus buang . 
Orang season je guna kain batik . Pas basuh , jemur , pakai balik .
Tapi , kalau pakai pad pulak boleh dapat barah pangkal rahim . 
Serius ke ? 
Mungkin kot . 
 
 
Dulu mase sekolah , kawan aku ade bagitahu , jangan pakai pad yang murah .
Bf die kan keje kat kilang pad , bf die sendiri cakap yang kilang tu buat pad guna habuk kayu ..
Pastu habuk kayu tu tak cuci bersih . Still ade kuman and bakteria melekat kat pad tu . 
Kapas untuk buat pad tu pun kapas yang low quality . 
No wonder lah boleh dapat penyakit . 
Haih . Name je zaman makin canggih dengan pelbagai teknologi .
Tapi aku tengok , dengan adenye segala macam teknologi canggih tu lah ramai manusia mati awal . 
Kan ? Korang perasan tak ? 
 
 
Orang dulu-dulu je nyawe dorang panjang-panjang sampai beratus tahun .
Makanan pun yang segar-segar , 
tangkap sendiri kat laut , sungai . 
Petik-petik je segala macam pucuk yang ade depan rumah .
Zaman kite ni ? KFC lah , McD lah. 
Semua yang segere je . Yang segere tulah banyak bahan pengawetnye . 
Dah tu , lepas makan , nak keluarkan peluh pun malas . 
Macam mane tak dapat penyakit kan ? 


Dah melalut dah cerita aku nie . 
Tapi betul kan ? 
Korang tak rase ke ape yang aku rase sekarang ? 
Hoho . 
Kalau nak tau lebih lanjut , bace lah kat sini ye :
"Tuala Wanita Punca Barah Pangkal Rahim"

Kalau Suka, Like Aje

24 orang doakan saya kurus :D:

Amanina said...

tahu takpe. orang dulu2 sihat segar bugar je, yg sekarang teknologi canggih byk mati awal. ermm, ada jugak dengar pasal pad ni.

cik kiera said...

pad ape tu ye yang low kualiti tu ? errr .

nur_za said...

eh yeke...
kan..orang dlu2...siht je..
skrg ni..macam2 penykit ada

roziahojijie said...

@Amanina Tahu takpe . JOm lah kita amalkan hidup sihat :)

roziahojijie said...

@cik kiera Jenama yang murah2 lah . yg RM2 , RM3 .. UNtuk selamat kene bli yg mahal ni . Mcm kotex , sofi , etc ...

roziahojijie said...

@nur_za Tulah .. org dulu2 kan kuat bekerja .. Nk g mana2 semua naik basikal je , keluar peluh .. tgh2 panas .. Kita ni , pergi mana semua nak naik kereta je .. Nak aircond je .. Haih .. Berlemak-lemak lah badan .. huhu :D

fieda said...

takut plk rasanya..tadi ada gak terbaca pasal ni...

Sarah Mohd Saleh said...

lame dah tauuu.t jename pe er saluuu wat cenggituu

azuha halim said...

aku pakai libresse slim. selesa! (: sekarang pun dah ada pad kain macam dulu2. tapi sekarang punya dah dimodenkan dan lawa. nanti boleh la try. tapi leceh kan kalau bukan yang jenis pakai buang nih. haih -_-

AkmaDanira said...

yg rm10++

okay ke? hahaha

Merpati's said...

amboi..garangnye mke meaw tu..huhu

come to my blog. wich one u like it. :)or due2 skali. hehe..

http://lalamerpatis.blogspot.com/
http://www.merpatisejoli45.blogspot.com/

roziahojijie said...

@fieda kena lebih berhati-hati lha lepas ni kak :)

roziahojijie said...

@Sarah Mohd Saleh Sy pun tak pasti lah jenama ape .. tapi yang tak berapa nk femes kot ..

roziahojijie said...

@azuha halim Yeke Zuwa ?? aku tak tahu pulak sekarang ade yang kain punye . Nnt tunjuk kat aku eyh ? :)

roziahojijie said...

@AkmaDanira okay kot ? huhu :D

roziahojijie said...

@Merpati's Meaw tu muka terkejut tuu :D

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi.. org dulu2 pnjg je umo dorg kn.. walaupun dh tua.. tp msh kuat...

p/s : akak sblm kawen, keje je.. tp tmpt keje 10-15 minit je dr umah... hihii..

roziahojijie said...

@IntaNBerliaN oh ye ke .. ingat kan tak kerja .. yelah kan , duduk rumah aje ..

★ aIsyaH ★ said...

yeke..takotnye..--'
tp seriusly..mmg betul dunia mkn berteknologi tp maken ramai y cepat mati..:)

roziahojijie said...

@★ aIsyaH ★ huhuhu .. kena berhati2 la lepas nie dalam penggunaan teknologi ..

Cik Puan Muda Umi said...

err menakutkan betul lah..mintak dijauhkan la penyakit2 ni semua..huhu

roziahojijie said...

@Cik Puan Muda Umi Yelah kan .. amin

Puteri Diyana said...

hee..taw xpek kak.btol uh..
pu3 kdg2 trgin nk merasa jdi org dlu2..hee..xdek motif..
mmg tabah gila laa org dlu2 ngn xdek eltrk air n mcm2 laa..

btw..nice entry sis :D

roziahojijie said...

@Puteri Diyana Takde org dulu , takde lah org sekarang ...

 
Copyright © . All Right Reserved by MadeByOwn